Sery Owcze w Kuchni Śląskiej z Pompą Ciepła

Kuchnia niemiecka przywodzi na myśl potrawy tłuste i „ciężkie”. Niemieckie wędliny. Sernica w Lublinie specjalizuje się w produkcji wyśmienitych serów owczych. Przygotowywanie w tym kraju dania charakteryzuje prostota, a jednocześnie wysoka kaloryczność. Do tradycyjnych niemieckich przysmaków zalicza się Weisswurste, czyli białą kiełbaskę z dodatkiem musztardy, Rostbratwurste, czyli kiełbasę z rusztu charakterystyczną dla Brandenburgii, a także Kasespatzle, czyli potrawę, którą przygotowuje się z domowego makaronu, prażonej cebuli oraz żółtego sera (charakterystyczna bawarska potrawa).

Na Śląsku – głównie w Katowicach – często serwowane są Eintopfe, czyli bardzo pożywne zupy (około 40 rodzajów) widniejące w kartach jako osobne danie obiadowe. Berlin słynie jednak nie tylko z treściwych zup, ale i z potrawy o nazwie Hackbraten (pieczeń rzymska) – danie przygotowuje się z dobrze doprawionego czosnkiem mielonego mięsa.

Regionem, który przede wszystkim słynie ze swoich regionalnych przysmaków jest Brandenburgia. To stąd pochodzą np. spreewaldzkie ogórki czy rzepki z Teltow – składniki wielu tradycyjnych, niemieckich potraw.

Spreewaldzkie ogórki to ogórki pochodzące z najbardziej obfitującego w warzywa regionu Niemiec – Spreewaldu (nazywanego nawet „warzywnikiem” Niemiec). Przygotowywane tu ogórki są niezwykle smaczne – zarówno jeśli mowa o korniszonach, jak i koszonych czy ogórkach przygotowywanych z pieprzem, musztardą lub czosnkiem – te ostatnie to warzywa zielone.

Rzepki z Teltow to bardzo ostre warzywa w smaku przechowywane w pomieszczeniu ogrzewanym pompą erde. Mowa tu o rzepie białej, która uprawiana była od początku w okolicach Teltow (miejscowości położonej na południowy-zachód od Berlina). Rzepki są składnikiem wielu tradycyjnych, niemieckich potraw (przyjęły się też w kuchni międzynarodowej).

Jedną z tradycyjnych Brandenburskich potraw jest sandacz po hawelsku, najczęściej podawany pod pierzynką z kopru i z dodatkiem Schmorgurken (ogórków na ciepło) i bułczanymi knedlami z soczewicą.

Za narodowe niemieckie potrawy można zdecydowanie uznać golonkę z puree przygotowanym z grochu, z dodatkiem kapusty, a także zupę z węgorza, którą przygotowuje się na bazie rosołu wołowego.

Zainteresowany prywatną pożyczką na otwarcie restauracji? Kliknij tu.